tirsdag den 17. september 2013

Hjem for klatrende planter

Da jeg købte min kolonihave i april 2009, var der ikke meget at komme efter i haven rent plantemæssigt. Huset var godt og haven velholdt, så den var lige til at gå til, og der var plads til alle de planter, jeg slæbte med fra min tidligere kolonihave. Noget af hækken ud mod vej var forholdsvis nyplantet, og de få buske og træer, der var, var ikke specielt prangende i højden.

For at skabe ly for indblik og mulighed for naturlig skygge i løbet af nogle år besluttede jeg mig for at bygge en pergola (altså Tage handy man skulle bygge en pergola ;-)). Jeg tegnede den, og Tage stod for opførelsen.

I år er pergolaen ved at være godt dækket af planter, og det er egentlig imponerede, hvor meget de fleste af planterne er vokset på fem vækstsæsoner. Den ene ende af pergolaen døjer dog med meget våd jord med det resultat, at det er lykkedes mig at slå både kaprifolie, flere klematis og roser ihjel! Andre planter som bl.a. rosen 'Splendens' vokser som en gal med en tilvækst på 4-5 m pr. år. Den er engangsblomstrende, men underskøn og dejlig, når den blomstrer i fuldt flor. Stedstegrøn kaprifolie klarer sig også fint i den våde ende.

Ikke mere snak; her følger billeder af pergolaen fra starten i april 2009 til sensommer 2013:

2009

2009

2009

Rosen 'Splendens' ca. 3 md efter plantning

1. maj 2010. Græsset viger for bede

3. juli 2010. Stenmel som gulv
10. juli 2010. Roserne er i god vækst
25. september 2010. Rosen 'Splendens' når toppen på pergolaen bare 1½ år efter plantning

20. august 2011.


13. oktober 2011. 'Splendens' er nu på vej hen over pergolaens tag

3. juli 2012

3. juli 2012. Rose 'Splendens'

7. juli 2013

7. juli 2013

16. juli 2013. Ukrudt vokser fint i stenmel,når underlaget er vådt! Barkflisen er rykket ind i stedet
14. september 2013

14. september 2013. Kan I lige fornemme de meterlange skud, der hænger ned fra taget? Det er 'Splendens'. I denne del af pergolaen eksperimentere jeg med at lave "skovsti" med masser af selvsåede kugleprimula, lidt storkenæb, og for nylig har jeg plantet trædebregne

18 kommentarer:

 1. Helt utroligt, så meget det er vokset på blot fire år. Det lyder rigtig spændende med din natursti. Jeg kan forestille mig synet en forårsdag.

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja, jeg håber, skovstien bliver et hit :)

   Slet
 2. Hej med dig.Det er da bare gået hurtigt med at dække den pergola......spændende med en natursti imellem.
  Er selv glad for den lille pergola vi byggede nede ved vores højbede.......nu skal roserne og clematis bare vokse til.
  God dag Jette

  SvarSlet
 3. Flot pergula du har fået. Godt Splendens kan selv, når de andre går ud, og det skal jeg da love for, at den kan.
  Ukrudt gror også i flis, skal jeg hilse og sige, men det finder du nok ud af.
  Jeg gik forbi dig i søndags, da det regnede allemest, så jeg fik ikke hilst på.
  Hilsen Lisbeth

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak :) Jeg har brugt flis på stier m.m. i en del år efterhånden og har god erfaring med, at det holder ukrudt godt væk. Der skal et tyk lag på, så går det fint. Rodukrudt som mælkebøtter og skvalderkål kan det dog ikke klare.

   Hvor ærgerligt, at vi ikke fik hilst i søndag. Jeg hilste på Frk. Anemone. Vejret var ikke det bedste til plantemarked, så det var flot, at du havde taget turen fra Samsø.

   Slet
 4. Det er helt fantastisk, som din have har udviklet sig til en frodig oase, i den tid du har haft den :-)

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja, jeg er egentlig også selv ganske imponeret:) Nu er min have velsignet med god og fugtig jord, så planterne gror som besatte - altså dem, der kan lide sådanne forhold. Jeg kan f.eks. ikke have lavendel i min have.

   Slet
 5. Dejlige billeder.
  Hvor er det blevet smukt.
  Stor forandring fra begyndelsen og til nu.
  Tak for kigget.
  Ha´ en god dag.

  SvarSlet
 6. Hvor er det morsomt at se hele forløbet, fra begyndelsen og til nu, af din pergola - den er meget meget flot.

  SvarSlet
 7. Wow! Sikke en rejse. Det var sjovt at følge med hele vejen. Tak for kavalkaden.

  SvarSlet
 8. Tak for kommentere og roser :)

  SvarSlet
 9. Hold da op der er sket meget. Sikke en grokraft og frodighed.
  Okay jeg sad netop og tænkte på dit stenmel, om det var godt, for jeg har nemlig barkflis.
  Det er supernemt med ukrudtet (indtil videre.) Jeg har lagt ukrudtsdug under barken. Så når der kommer ukrudt(det kan ikke undgås der kommer lidt oppe fra), så er det nemt at samle op, for det er det man gør. Det kan nemlig ikke ret godt få rødderne igennem. Min underlag blev lavet sidste år, og ind til nu er der ikke kommet noget nedefra. Hurra for det.
  Jeg er altså vild med din pergola, som bare er superflot, det er også noget af det, der står højt på ønskesedlen her. Men med mindre jeg selv kan lave den, eller få en´ til at lave den får jeg ikke nogen.
  Ha´ en dejlig søndag.

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak for de pæne ord :)
   Jeg har rigtig god erfaring med at bruge barkflis på stierne rundt om i haven. Bevares, laget skal fornyes hvert år pga. formuldning (det udsætter brugen af ukrudtsdug nok lidt), og der kommer lidt rodukrudt i form af mælkebøtter og sejlivede græstotter, men altså, bare jordstier bruger jeg ikke længere energi på at gå og skuffe/luge.

   Hvis du er snild med sav og hammer, kan du sikkert godt selv lave en pergola. Personligt aner jeg ikke noget om at bygge og ejer heller ikke skyggen af ordentligt værktøj, så jeg er glad for, at min handyman Tage kan klare den slags opgaver :) Husk at støbe stolperne godt fast i jorden. Når planterne gror til, kommer de til at veje rigtig meget. Held og lykke med projektet. Får du brug for tips og nærbilleder siger du bare til :)

   Slet
 10. Det ser da forrygende ud, så frodigt på ganske kort tid, kan godt forstå du afprøver en skovbund, det er velegnet til det...så tillykke med en vellykket pergola.
  fra plateauet-haveliv

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja, det er gået hurtigt for planterne at nå en pæn størrelse :)

   Slet
 11. Veramente un lavoro bellissimo, se avessi lo spazio mi piacerebbe moltissimo fare una pergola simile alla tua :) Anche le piante ci stanno benissimo! Complimenti!

  SvarSlet
  Svar
  1. Hurrah for Google translate :) Thank you for your nice comment. I hope that you'll find the room for a pergola in you garden one day.

   Slet
 12. Det var da en helt fantastisk forvandling med din pergola, den er super flot. Jeg går også og overvejer hvad belægning der skal være på mine stier, hvor der pt er jord. Jeg havde faktisk tænkt på stenmel, men overvejer også fliser.
  Det er fantastisk at se hvor meget det forvandler med årene.
  Det bliver spændende og se når dine primulaer blomstrer.
  Havehilsner fra Linda

  SvarSlet

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...