fredag den 27. april 2012

Hvilken plante?

Fra min underbevidstheds dyb er en attråværdig plante dukket op fra fortiden. Det var en, jeg mødte i en af haverne i min gamle kolonihaveforening i Århus. 

Planten er af ærteblomstfamilien, blomsterne blå/violette, højden ca. 70-100 cm. Bladene er friskgrønne og vist nok fligede. Det eksemplar, jeg gik og kiggede på, var stort - vel ca. 50 cm i diameter. 

Er der nogle af jer, der læser med, der har et bud på, hvilken plante det er, jeg drømmer om? Bud modtages med kyshånd :)

I min søgen er jeg kommet forbi en fin limegrøn/gul lathyrus: lathyrus cloranthus. Den er vist etåring. Er der nogen, der har erfaringer med den og evt. ved, om frøene kan købes i DK? 

Til slut vil jeg anbefale lathyrus sativus, som jeg prøvede første gang sidste år, idet jeg fik nogle planter af en veninde. Den er klart blå og meget, meget fin. Højden er ca. 100 cm, og den var ganske fordringsløs; i hvert fald fik den ingen specialbehandling, og den voksede og blomstrede så det var en fornøjelse. Da det blev frøsamlingstid, havde planterne produceret masser af store, flotte frø (der er et eller andet lækker ved frø i rigelige mængder, der er lette at høste og vriste ud af skallen, ikke?).

Tak for hjælpen derude fra blogland :)

Min hvide staudelathyrus, som desværre ikke har klaret vinteren

6 kommentarer:

 1. Den eneste jeg kan komme i tanke om som er blå er Babtista Australis!

  SvarSlet
  Svar
  1. Jeg tror ski, du har ramt bull's eye, Susanne :) Farvebælg på dansk, og Kerneliv.dk har frø. Tak for hjælpen :)

   Slet
  2. Det var bare en indskydelse.....og jeg ramte plet. Måske skulle jeg spille en ekstra lotto kupon i morgen?? ;O)

   Slet
  3. Ja, det tror jeg helt sikkert, du skal ;-)

   Slet
 2. Jamen her behøver jeg jo ikke at blande mig - gåden er jo løst:o)
  Men jeg vil alligevel fortælle at jeg tænkte på Lathyrus Vernus (Vår fladbælg) som også er en skøn sag.

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja, jeg tror, gåden er løst, men tusind tak for dit bud, Lisbeth :)

   Du har helt ret i, at lathyrus vernus også er skøn; jeg har både en lyserød og en violet udgave, og jeg holder meget af dem.

   Egentlig kan jeg utrolig godt lide ærteblostfamilien - er også helt pjattet med lupiner :) Elsker deres udseende og duft.

   Slet

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...