Hestebønner er trendy. De er med i det nye, nordiske køkken. Jeg fik 9 hestebønne af en veninde sidste år, såede dem og høstede lidt bønner. Dommen dengang var, at de bestemt ikke imponerede mig. Faktisk kunne jeg ikke rigtig lide dem.
Da jeg så var i Australien i januar/februar, hvor jeg havde base hos min kusine i Perth, fik jeg serveret hestebønner, og uhm, hvor var de lækre. Min kusine "afslørede" hemmeligheden for, hvordan de skulle tilberedes og dermed blive vældig velsmagende. Det kræver en vis arbejdsindsat, idet de nemlig skal smuttes som mandler efter kogning (og de smutter ikke helt så nemt som mandler).
Derfor fik hestebønnerne et come back i min have i år, og nu varer det ikke længe, før jeg skal høste.
Selve planterne er 2 m høje, og bønnebælgene er fantastiske. Når man åbner bælgen, ligger bønnerne og hygger sig i en lodden rede - er de ikke fine?
Jeg overvejede også at så dem, fordi de er blevet så populære. Jeg har endnu ikke fundet smagen af dem, men det kommer nok lige pludselig, som hos dig. Måske bliver det næste år ;-)
SvarSletJeg høstede en stor skålfuld hestebønner forleden, men mangler endnu at prøve at tilberede dem. Jeg giver en anmeldelse, når jeg har brugt dem i noget mad.
SvarSletHestebønner er meget smukke når de er i blomst, kan sås tidligt og bladaffaldet er god i komposten.
SvarSletJeg er sog holdt op med at dyrke dem, da udbyttet er noget småt i forhold til den plads de optager :O)
Men ellers er min opskrift; kog dem og smut dem (som du beskriver) brug dem til salat med masser af hakket løg, citron og olie og koriander. Det smager dejligt :O)
Ja, de blomstrende hestebønner er meget smukke.
SvarSletJeg er heller ikke sikker på, at de kommer på haveplanen næste år, da jeg synes, at udbyttet er for ringe ift. anstrengelserne.
Tak for opskriften. Det kan være, den skal afprøves med nogle af de sidste bønner. Jeg har lunet de smuttede bønner i smør og krydret med timian og sydesalt - ganske lækkert :)
Ja, de er skønne - jeg har igen i år de røde hestebønner :-)
SvarSlet@Staudefeen: Er det bælgen eller bønnerne, der er røde? Det lyder spændende. Hvor høje bliver dine? Hvis jeg skal have hestebønner næste år, skal det være en lavere sort, hvis en sådan fås.
SvarSletDet er bønnerne, der er røde. De bliver ca. 1 m høje, og jeg skal også have dem høstet nu. Det er på høje tid. Blomsterne er hvide og sorte og dufter dejligt. Sorten hedder vist 'Red Epicure', så vidt jeg husker.
SvarSletKh. Marlene
@Staudefeen: Sort noteret :) 1 m i højden lyder mere tilforladeligt end mine, der er over 2 m!
SvarSletJa... men husk også at jeg har ret sandet jord, så det kan måske også være grunden.
SvarSletNå ja, det havde jeg lige glemt. Måske dine 'Red Epicure' også bliver 2 m i min krudtjord ;-)
SvarSletJa, selvom min køkkenhave dog er gødet med hestemøg.
SvarSletJeg kan tage nogle bønnefrø af Red Epicure med til dig i Århus, hvis du vil have nogle?
Ja tak, det må du meget gerne :)
SvarSletDem tager jeg med - har skrevet det på din seddel ;-)
SvarSletJeg satte mine hestebønner i t stk. flexikasser og brugte dem som hegn. Det var de gode til. Har nu høstet og tørret bønnerne. Camilla Plum siger, at de er fine i en gryderet, så det vil jeg prøve.
SvarSletBedste hilsner fra
Marianne
Den Helbredende Have
PS: Man kan så dem igen nu. SÅ kommer de lidt tidligere til næste år.
@Staudefeen: Lyder godt :) Og så krydser jeg fingre for godt vejr i Randers i morgen formiddag, hvor jeg skal afsted til efterårets første plantemarked. Glæder mig :)
SvarSlet@Marianne: Interessant idé :) Mine hestebønner var dog for "slatne" til at kunne agere læhegn - de skulle bindes op. De tørrede hestebønner er jeg ikke vild med; købte en pose engang, som jeg udblødte og kogte og måtte smide ud igen. Men det er jo bare med at eksperimentere :) Jeg har i hvert faldt fundet ud af, at yderhinden skal af bønnerne for at de bliver lækre.
God fornøjelse i morgen :-) Åh kan godt huske plantemarkedet i Randers - det er nok 9-10 år siden, jeg sidst har været med. Er det stadig ved Plantorama?
SvarSlet@Staudefeen: Tak :)Plantemarkedet i Randers er for nogle år siden flyttet til XL Byg i Vorup her i efteråret. Forårsmarkedet var blevet flyttet til centrum af byen på Østervold, hvilket er et supergodt sted.
SvarSletHelt bedårende. Jeg kan vældigt god lide dem, men det er rigtigt at de skal spises uden skallen.
SvarSlet