torsdag den 29. august 2013

Endelig er der jackpot!

Kender I det igennem flere år at jagte og søge - efter svar, en plante, en duft, en ...? Og kender I så følelsen af lykke og triumf, når jagten bærer frugt? Det gør jeg - nu :)

For nogle år siden købte og indtog jeg grøntsager fra en pose af de frosne. Heriblandt var en lækker, lækker bønne. Desværre afslørede "indholdsfortegnelsen" ikke bønnens herkomst, og dermed indledtes en intens og årelang jagt.

Først tænkte jeg, at det måske var hestebønner. Dem dyrkede jeg i køkkenhaven for to år siden - læs indlæg herom her. Det var det ikke.

Hestebønner

Så tænke jeg, at det kunne være soyabønner og fandt ud af, hvilken sort jeg skulle prøve at dyrke i køkkenhaven året efter. Det blev ikke nødvendigt, da det pludseligt blev moderne med soyabønner, og de dukkede op i frysediskene i diverse supermarkeder.

Min videre forskning og læsning førte til en artikel om limabønner, der skulle være nogle meget lækre bønner. Dem skulle jeg prøve. Fandt frø på nettet - udsolgt. Fandt andre frø på nettet - udsolgt. Krise. Skrev min om kvie til Camilla Plum, der også havde haft limabønnefrø på hylderne i netbutikken, og heldigvis havde hun flere på lager, så jeg fik mine frø.

Første hold frø blev forspirret i drivhuset i foråret, men de rådnede. Heldigvis havde jeg ikke sået alle frøene, så jeg fik endnu en chance. I anden omgang spirede to frø, og da det var tid, blev de plantet sammen med de to agurkeplanter i drivhuset. Limabønner skal nemlig have varme og vokse i drivhus.

Jeg skal da lige love for, at er gang i de limabønner. De to planter har fuldstændig fået overtaget og kvalt agurkeplanterne med det resultat, at det er meget få agurker, jeg har høstet i år. Limabønnerne har sat massevis af blomster, men til at begynde med kom der ingen bønner ud af det. Endelig var der dog resultet, og bønnerne begyndte at vise sig.

Der er to agurkeplanter inde bag bønnernes bladmasser

Blomstrende limabønner og bønner på vej

I dag har jeg prøvehøstet den første bønne, og BINGO! Jackpot! Yippeekayay - det er den rigtige smag :) Lækker sprød og ærteagtig smag. Mums. Jeg glæder mig til at høste og forberede bønnerne. På trods af planternes voldsomme vækst, er jeg ikke imponeret over antallet af bønner, så det bliver vist kun til en enkelt portion bønner til et aftensmåltid. Det har været en spændende jagt og dejligt at være nået i mål.

Nyhøstet limabønne

7 kommentarer:

 1. Tillykke med at din årelange jagt omsider gav pote :-D
  Ja jeg kender godt følelsen af lykke når noget lykkedes for en´ i haveuniverset.
  De er da ellers nogle smadder flotte planter, de Limabønner, men det er da godt nok nogle livskraftige krabater.
  Uden at have særlig forstand på Bønner (de eneste bønner jeg har dyrket var, Pralbønner, og det var kun for blomsternes skyld) så sad jeg og tænkte på om ikke det ville hjælpe, hvis man nippede topskuddene, så de kunne koncentrerer sig om at lave Bønner og ikke mere bladmasse ? hmmm.... jeg må lige følge med her for mon ikke der kommer en´, der har et godt råd til hvad man gør.
  Ha´ en rigtig dejlig dag.
  Knus Marianne.
  ps. Kan Limabønnerne spises rå ? For pralbønner skal jo koges før de kan spises.

  SvarSlet
  Svar
  1. Umiddelbart tror jeg ikke, at knibning af topskud på bønner vil resultere i flere bønner. Jeg tror, det er et spørgsmål om bestøvning, selvom der da har været masser af svirrefluer m.m. i drivhuset i sommer.

   Det er rigtigt, at alle bønner skal tilberedes før indtagelse. De bønner, jeg prøvesmagte i går, inhalerede jeg dog rå, og de smagte dejligt. Dog vil jeg dampe dem, når jeg skal spise dem i lidt større mængder. Ingen grund til at få ondt i maven!

   Slet
 2. Jeg syntes at mit drivhus lignede en jungle, - men det slår du da med flere længder...! :o)

  Dejligt du fandt hvad du søgte, tålmodighed er bestemt en dyd som havenisser er gode til.

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja, der er temmelig pakket i mit bette drivhus i år. Ønsker mig et større ... ;-)

   Slet
 3. Udholdenhed betaler sig. Jeg håber dog der bliver til mere end én måltid :)

  SvarSlet
  Svar
  1. Det gør det nemlig! Og ja, det ville være dejligt, hvis "vildskaben" i drivhuset kunne give en god høst. Nu får jeg se ;-)

   Slet
 4. Jeg tror, de også kaldes butterbeans. De kan fås tørrede hos velasorterede grønthandlere (og i Irma). Men mon ikke du fik en kæmpehøst og har fyldt skabene :-)

  mvh Lone

  SvarSlet

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...