fredag den 5. juli 2013

Haverejsen til England

Jeg kan på det kraftigste anbefale det: En haverejse til alle havers moderland, England. Min debut udi i haverejser fandt sted den 28. maj til 2. juni, og debuten var en succes, som helt sikkert vil blive efterfulgt af flere haverejser rundt i Europa.

Vi havde købt en flybillet til Stansted, hvor vi hoppede i en udlejningsbil og susede sydpå ad M25. Heldigvis fik jeg lov til at være passager hele turen ... venstresidekørsel på smalle, snoede, hækomkrasede veje i frisk fart tiltalte ikke mig! Derudover havde vi booket tre overnatninger på B&B The Holt i Benenden og to overnatninger på The Ardingly Inn i Ardingly - begge steder skønne og hyggelige og med lækre "cooked English Breakfast" og så er bunden ligesom lagt til en dag på farten.

Kate & Tim, B&B The Holt, Benenden

The Ardingly Inn
Hjemmefra havde jeg lavet et fuldt program, som blev justeret undervejs. På ankomstdagen plaskregnede det, så vi udskød besøget på Sissinghurst til dagen efter. Derudover anbefalede vores værter på B&B det nærliggende Hole Park, som vi sneg ind i programmet. Og endelig fandt vi ud af, at nogle af de haver, vi havde planlagt at besøge, nærmere være store, kommercielle haver i retning af parker/botaniske haver, og det var ikke lige præcis den type haver, vi gerne ville se. Note to self: Tjek havers hjemmesider grundigt ifm. planlægning af næste haverejse. I stedet kom vi tilfældigt forbi et par åbne, private haver og nappede et kig på dem.
Min rejsefælle Allan er uddannet hortonom og har et stort plantekendskab. Det har jeg også, så vi fik rigtig nørdet igennem. Det er dejligt at dele sin passion med en ligesindet :)


Første have vi besøgte var Sissinghurst. Det var en fin have. Man kunne sagtens se, at foråret også var kommet meget sent til Sydengland, så der var ikke helt så meget gang i blomstringen, som jeg havde forventet. Der var nu masser at se på alligevel og også at blive inspireret af.

Sissinghurst Castle

Udsigt fra tårnet, Sissinghurst Castle
Bl.a. var jeg dybt fascineret af alle de naturlige opbindinger, vi så i haverne. Her var brugt hasselkæppe til opbinding af roserne, birkeris til staudestativer og andre naturlige hjælpere. Det faldt så fint og naturligt ind i beplantningen, og i løbet af kort tid, ville det være skjult af plantevæksten.

Næste have var Great Dixter, som for mig var den største haveoplevelse. Skøn, skøn have, dejlig stemning og lidt som om tiden havde stået stille. Her var gartnere og frivillige, som havde god tid til at lave så smuk en have som muligt. Og den tilhørende planteskole ... jeg siger jer, at den var skøn med skønt på. Smuk at se på og dejlig at handle ind i.

Great Dixter

Den fantastiske planteskole på Great Dixter

Heldigvis havde jeg læst om, at man sagtens kan fragte planter hjem i kufferten, og det kan jeg hermed bekræfte er muligt ;-) Af med jorden, lidt fugtig køkkenrulle og en pose omkring roden er alt hvad der skal til.

Indkøb

Klargøring af planter til transport i kuffert
Der er stadig mange oplevelser og haver at berette om. For at indlægget ikke skal blive alt for langt, vil jeg fortælle om det i næste indlæg.

17 kommentarer:

 1. Spændende indlæg og sikke en masse I fik set og smart trick med at ryste jorden af og i plastpose med rødderne...jeg gjorde det samme da jeg var på Azorerne, men helt så modig som dig var jeg ikke. Det ser ellers spændende ud alt det du fik med hjem.

  SvarSlet
 2. Tak for det gode indlæg om din haverejse - jeg suger tips til mig for min drøm er en lignende tur engang:-)

  SvarSlet
 3. Spændende læsning:) Vi drømmer selv om en haverejse i Sydengland så jeg læser og noterer mig de gode fif. Kan du løfte sløret for hvilke haver, der på jeres liste havde karakter af botaniske haver/parker?

  Ulla

  SvarSlet
  Svar
  1. De haver, der havde karakter af botaniske haver/parker var: Nymans Garden, som vi besøgte og som var ok fin, men ikke liiiige det, vi var på udkig efter. Derudover havde vi Borde Hill Garden på listen, men den sprang vi over. Mens vi var i Ardingly, kom vi forbi Wakehurst, men heller ikke den have fandt nåde for vores kritiske øjne. Derimod kom Hole Park i nærheden af Benenden med på listen, og det var en fin have.

   Slet
 4. Sikken en spændende rejse til havernes land. Hvor ville jeg også gerne på sådan en drømmerejse, men med en familie, som ikke interesserer sig for det grønne overhovedet, så er der nok lange udsigter til sådan en forkælelse.
  Tak for indlægget, jeg elsker at se lidt guf fra det engelske:-)

  SvarSlet
 5. Fine billeder - og som du selv skriver, er de naturlige opbindinger, du viser, meget inspirerende.

  SvarSlet
 6. Hej Achillea.Dejligt indlæg fra skønne Engelske haver.Og tak for rådet med planterne i kuffert.Skal selv til England på onsdag til Hamptom Court Flower Show.Og der må man også købe planter.
  Har meldt mig som fast løser hos dig god aften Jette(mit lille gods)

  SvarSlet
  Svar
  1. Velkommen til, Jette :) Det lyder godt nok også dejligt med en tur til et af de engelske haveshows. Det vil jeg glæde mig til at læse mere om på din blog.

   Slet
 7. Dejligt indlaag som jeg vil naarlaese senere. Sidder faktisk i stansted lufthavn og skal flyve hjem i morgen. Fik set lidt parker osv.

  Hilsen Hanne Tilst.

  SvarSlet
 8. Tak for kommentarerne :) Til jer, der har drømmen om en haverejse til UK: Gør det! :)

  SvarSlet
 9. Tak fordi du vil dele de dejlige billeder med os.
  Held og lykke med dine nyindkøbte planter.
  Ha´ en god dag.

  SvarSlet
 10. Kære Lotte
  Hvor ser det dejligt ud i England, det er lige præcis sådan jeg har forestillet mig det. Nu må manden og jeg altså snart i gang med planlægningen. Glæder mig meget til fortsættelsen. Specielt vil jeg gerne besøge mindre haver og haver med både staude og køkkenhave. Er lidt vild med flotte køkkenhaver også.
  Jeg kom desværre ikke til havemarked i Århus:( Uopsætteligheder trængte sig på. Men jeg kom af sted til den Geografiske Have, hvor jeg faldt for en del. Heldigvis havde jeg mine to drenge med til at bære. Det er ikke så tosset at have sådan nogle stærke unge mænd med.
  Kommer du ud på nogle havemarkeder her i eftersommeren?
  Min flise var ganske let at få ud af formen. Jeg må have fået smurt den godt. Jeg har fundet nogle lidt pænere tallerkener, som jeg vil bruge til fuglebade. Det jeg har fået lavet er fint nok, men jeg bryder mig ikke om tallerkenen.
  Ha' en fortsat dejlig sommer
  Kh Lotte

  SvarSlet
  Svar
  1. Kære Lotte
   Godt at høre fra dig :) Godt at du så kom til Geografisk Have, når Aarhus svipsede. Jeg kommer på lidt forskellige plantemarkeder i eftersommeren, herunder Aarhus.
   Jeg havde lidt besvær med at få min flise ud af formen, men nogle ekstra dage gjorde tricket, og ud den kom. Nu er den fint placeret i et nyplantet bed. Jeg har ikke selv været i gang med betonstøberiet, men jeg kunne egentlig godt tænke mig nogle flere trædesten. Der er så mange projekter i haven, men lige pludselig kaster jeg mig over betonen ;-)
   Vi ses nok i Aarhus i september.
   Kh Lotte

   Slet
  2. Ja, vi ses i Århus:)

   Slet
 11. Flotte billeder:) Håber planterne kom helskindede hjem!

  SvarSlet
 12. Det er også min store drøm at besøge Sissinghurst og Great Dixter, jeg har kun været i haverne omkring London. Ærgerligt at haverne ikke var så langt fremme som I forventede, men det ser da alligvel fantastisk ud.

  Jeg kan også rigtig godt lige den naturlige opbinding - tak for inspirationen :-)  SvarSlet

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...