torsdag den 26. december 2013

Forløsning

December blev en travl måned for mig både på jobbet og privat. Jeg gik derfor og drømte om at komme i kolonihaven og gå at ordne kvas og grene fra det store birketræ, der er blevet fældet. Med det milde decembervejr var en tur i haven absolut en realiserbar drøm, og det er da også blevet til hele to arbejdsture i ferien. Da min bil er på værksted, er arbejdsturene ovenikøbet blevet kombineret med traveture på 2 x 20-25 min frem og tilbage. Skønt at få sig rørt efter de stillesiddende spiseaktiviteter :)

For mig er det simpelthen så beroligende og meditativt at gå at ordne grene og kvas; stille og roligt arbejde sig igennem bunkerne, tage pinde fra til brænde og til kvashegnet og tage birkekvas fra til fyld til kvashegnet, birkekranse etc. Det medfører ganske enkelt ro i kaos inden i mig at bruge kroppen på den måde og bare lade tankerne være og nærmest meditere på enkelte ord eller sætninger. Det er nyttigt på flere planer, hvilket er en dobbeltglæde.
Kvashegnet vokser lige så stille. Birkekvas er meget smukt på hegnet, og da der er meget af det, skal hegnet nok komme op i højden i løbet af vinteren, når jeg kommer omkring haven for at arbejde på det.
Jeg har også fået høstet pilen på min lille pilemark. De tre sorter, 'Black Maul', 'Alba' og 'Americana' ligger nu klar til sortering. Da det er første høst - pilen blev plantet i april - har de fleste grene sidegrene og er dermed ikke 1. sortering, men de kan fint bruges til staudestøtter i den kommende sæson.

Pilehøsten. Poserne indeholder lækkert, velomsat fåremøg, som skal give mig kæmpegrøntsager næste år

Som erstatning for birketræet har jeg plantet en hasselbusk. Der er et par andre vilde hasselbuske i læhegnet mod vest, og de får den rigtige højde og tæthed ift. at danne læ. Med en navngiven og i plantecenter indkøbt sort regner jeg nu med fremover at kunne høste lækre nødder lige uden for min havelåge.


Selvom det er midvinter, kan man sagtens holde varmen, når man knokler i haven!


12 kommentarer:

 1. Skønt med sådan et par dage i haven, jeg kan sagtens følge din mediative oplevelse. Bare det at få sig rørt i den friske luft er guld værd, for min skyld må den "grønne" vinter godt fortsætte lidt endnu. Det er også et skønt kvashegn du har gang i, min søster har lavet noget lignende, det udstråler en dejlig stemning for alle havens brugere. :o)

  SvarSlet
  Svar
  1. Jeg har heller ikke noget imod en fortsat grøn vinter. Den hvide af slagsen er smuk, men jeg må indrømme, at når man skal køre på arbejde, er det nu rart med sorte veje.

   Slet
 2. Det er en herlig fornemmelse at komme i kolonihaven og få arbejdet kroppen godt i gennem og man tænker så godt når man går der og rydder op.
  Jeg er da helt vild med dit hegn. Det bliver super flot.
  Pilen er god til mange ting, jeg har selv da jeg var under uddannelse været med til at sætte en hel pilemark, flette forskellige ting i pil og lave hegn i harlekin flet.
  Mange julehisner og ønske om et godt nytår til dig.

  SvarSlet
  Svar
  1. Jeg elsker pil; det er sådan et lækkert materiale, og jeg holder af alle dele af produktionen.

   Jeg har opdateret mit indlæg med link til mine indlæg om etablering af min pilemark samt kvashegn, hvis du har lyst til at læse om det :)

   Slet
 3. Efter sådan et par "stillesidende" juledage er det rart af få brugt kroppen igen, og med tanke på alt det der venter i det kommende år, er det bare at komme igang....Sådan kan jeg godt selv få det.
  Henrik

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja, jeg er også vældig tilfreds med at få udført et projekt her i de ellers så uvirksomme vintermåneder, så kvashegnet og oprydning ikke tager tid fra alle forårsprojekterne.

   Slet
 4. Hej Achilea.Er sikker på at dit kvashegn bliver rigtig flot når du er færdig med det.
  Og pil er jeg også glad for......ville ønske at jeg havde plads i haven til det.
  Har været på kursus og fik flettet en kurv.
  Jeg har haft familebesøg fra Jylland i 3 dage........så jeg har først fået tid til et juleindlæg i dag ......så rigtig god 2 juledag Jette

  SvarSlet
  Svar
  1. Jeg har også været på et par pilefletkurser, og derudover har jeg hjulpet med høst og sortering af pil i Den Økologiske Have i Odder for nogle år siden. Lækkert materiale! :)

   Slet
 5. Hej Achillea!!
  Skønt kvashegn, siden jeg så dit for en stund siden(har luret lidt med) begyndte jeg også at drømme om et sådant, det har rumsteret i mig hvor det skal være, har plads nok:-) Det samme gælder din pilemark, det må jeg følge her og undersøge nærmere, for ønsker mig også pil, skønt materiale at lege med.
  Ha en go dag
  Hilsen Anette

  SvarSlet
  Svar
  1. Ih, jeg drømmer om mere plads end kolonihavens 500 kvm, for jeg synes efterhånden, jeg må klemme de nye idéer ind hist og her ;-) Der skal selvfølgelig også mere tid til for at kunne passe en større have.

   Slet
 6. Sikke aktiv du har været, men det er godt for krop og sind. Selv har jeg mest været aktiv med stillesiddende sysler som bøger og strik. Dit kvashegn bliver meget fint, der er til flere meditative timer endnu :)

  SvarSlet
 7. Jep, der er stadig mulighed for meditation over kvashegnet. Er også selv vældig tilfreds med det :)

  SvarSlet

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...