fredag den 30. marts 2012

Sådan blev min have MIN have

Da jeg i løbet af vinteren 2008/09 flyttede fra Aarhus til Randers og skulle have en ny kolonihave, havde jeg en del overvejelser, om jeg ville købe den have, der endte med at blive min. Selvom jeg egentlig har en ganske udmærket visualiseringsevne, havde jeg en anelse svært ved at se, hvordan jeg skulle få et blomstrende flor ud af granitstensbelagte bede, lige kanter langs græsplænen og en udtalt mangel på det, det hele handler om: planter. Huset var dog i tip top stand og indeholdt alt det, det skulle, så jeg endte med at slå til. Det er jeg glad for i dag, for jeg har fået gjort haven til min og fyldt den med vækster i alle afskygninger.

Da haven var velholdt og der næsten ingen planter var i den, var den nem at gå til, og jeg kunne uden problemer få plads til alle min små pus, som jeg medbragte fra min gamle kolonihave i Aarhus.


Før. Kig mod vejen

Efter. Kig mod vejen gennem den pergola, jeg fik bygget i foråret 2009

Før. Kig fra den bageste del af haven

Efter. Kig fra den bageste del af haven. Drivhuset er blevet tilført buksbom-hæk og krydderurtebed

Før. Kig fra sydøst mod nordvest

Efter. Kig fra sydøst mod nordvest. Granit er fjernet og flere bede gravet ud og fyldt med blomster

Før. Den bageste del af haven

Efter. Den bageste del af haven, hvor min planteskole er rykket ind

Før. Granitbed foran huset

Efter. Granitbed foran huset udvidet og erstattet af planter

Før. Bedet op langs indgangsstien

Efter. Bedet op langs indgangsstien

Før. Den blomsterfattige terrasse

Efter. Den blomsterfattige terrasse er blevet omkranset af bede fyldt med roser og stauder

Før. Det sydvendte bed over for terrassen

Efter. Det sydvendte bed over for terrassen
Jeg bliver så glad, når jeg ser efterbillederne og tænker på alle de herlige timer, jeg har brugt på at gøre haven til min. Jeg føler mig rigtig meget hjemme i min have i dag, men processen med haven er løbende i gang; det er netop det, der giver mig mening. Den meditative årlige gentagelse af alle processer, den rolige følgen årstidernes gang og det, at ingen processer kan forceres - det er det, der er så skønt og givende ved havelivet.

21 kommentarer:

 1. Jeg skal da lige love for at der er sket noget og absolut til det bedre.
  Fortsat god aften

  SvarSlet
 2. Din have er blevet skøn efter at du har fået en masse planter ind i stedet for alt det kedelige granit :-))

  Planter skaber liv :-) Granitskærver er efter min mening et meget "dødt" materiale.

  SvarSlet
 3. Det er da nogen efter billeder der vil noget - hvor er det skønt og frodigt, dine forgængere kan ikke have haft haven for planternes skyld.

  SvarSlet
 4. Ja, sikke en forandring. Hvor er det blevet en skøn, skøn have. Imponerende, hvad du har fået udrettet.
  Knus Signe

  SvarSlet
 5. Tak for jeres søde kommentarer :)

  @Vivi: Jeg er helt enig med dig i, at granit er et "dødt" materiale, og jeg synes, det er et trist syn, når så mange danske forhaver er blevet plastret til med granitskærver.
  Jeg har kun et lille areal tilbage med granit, og det er i området med min planteskole. Her overvejer at lægge barkflis på i stedet. Det bruger jeg i forvejen på alle stier og langs hækkene i haven.

  @Sussi/Sussinghurst: Nej, jeg tror min forgænger i stedet nød at ordne på huset og skurene. Det var så til min fordel, for jeg er ingen handy woman :)

  SvarSlet
 6. Nej hvor er det blevet flot og hvor er det godt, du har fået granitten væk til fordel for planterne. Pergolaen er blevet rigtig fin, sådan en kunne jeg også tænke mig.
  Wow for nogle før og efter billeder, tak for synet.
  Kh
  Lisbeth

  SvarSlet
 7. Tak, Lisbeth :) Jeg er også glad for pergolaen, og efterhånden er en del af slyngplanterne godt på vej op over toppen. Desværre var jeg ikke lige opmærksom på, hvor våd haven er omkring en del af pergolaen, så jeg har fået slået en del klematis, akebie, roser, tobakspibeplante og kaprifolie ihjel på den konto.

  SvarSlet
 8. Jeg skal love for at du har udrettet mirakler i din kolonihave. Det var da godt du slap af med "granithelvedet", men det må have været et stort arbejde. Rigtig, rigtig flot ser din have ud nu :)

  SvarSlet
 9. Det ser rigtigt godt ud. Gad vide hvorfor de forrige ejere overhovedet ville have kolonihave? Granit på granit....jeg undres?

  SvarSlet
 10. Tak, Lene og Susanne :) Jeg bruger også udtrykket "granithelvede" - det er bare ikke mig med alle de granitsten.

  @Susanne: Jeg tror, den forrige ejer var den type, der godt kunne lide at ordne på huset og have små byggeprojekter. Haven er blevet brugt til kaffe på terrassen og gang i Weberen ;-)

  SvarSlet
 11. Hvilken forskel i din kolonihave! Jeg har selv købt min egen kolonihave sidste år, og håber også på en forvaltning som din. Tak for kikket, det var inspirerende.

  SvarSlet
 12. Hold da op en forandring :-D
  Før var haven død, trist, og kedelig at se på. Nu hvor du har haft fingrene i den er den virkelig blevet levende, og lækker frodig. Et sted man får lyst til, at opholde sig. Og gå på "opdagelse", og se hvad man kan finde at spændende planter.
  Virkelig lækker pergola du har fået lavet. Sådan en´står også på min ønskeseddel.

  SvarSlet
 13. @Maria: Det er nemlig så inspirerende at se havebilleder, og til det formål er blogland genial :)

  @mamses oase: For retfærdighedens skyld skal siges, at før-billederne jo er taget medio marts, så helhedsindtrykket bliver jo noget trist, når der ikke er gang noget grønt endnu. Men der var ikke mange planter at komme efter, før jeg flyttede ind!

  SvarSlet
 14. Hold da op Lotte - det er noget af en forandring. Og sikke en forandring - virkelig smukt og frodigt. Lige efter mit hoved :-)

  Rigtig god påske :-)

  Kh. Marlene

  SvarSlet
 15. Hvor har du dog fået en smuk have.
  Din pergola er bare skøn.
  Tak for kigget.
  Ha` en god dag.

  SvarSlet
 16. Tak, Marlene og Landbohave :) Ja, der er sket utrolig meget i min have, siden jeg overtog den. De overordnede linjer er ved at være på plads nu, så frem over gælder det finjusteringen og detaljerne. Og heldigvis er der stadig plads til masser af nye planter!

  Rigtig god påske til jer :)

  SvarSlet
 17. Puha, det var da godt du kom og redede den stakkels have fra at være sådan et granithelvede :-)
  Hvor har du gjort det smukt og frodigt. Planter og blomster allevegne, det er en have efter mit hovede :-)

  SvarSlet
 18. @Hanne i haven: Tak :) Jeg tror også, min have er glad for at have fået en masse planter indenbords :)

  SvarSlet
 19. Granit er vel et udmærket materiale til folk der ikke rigtig bryder sig om planter, men sådan en er du bestemt ikke! Og iøvrigt er pergolaen sindssygt flot!

  SvarSlet
 20. Jeg er sikker på at det ikke kun er vores øjne der har godt af grønt i stedet for gråt.
  Men alle insekterne og småfuglene må elske dig for den forandring i den have :)

  SvarSlet
 21. @Enda: Helt enig; granit må være til folk, der ikke bryder sig om planter. Jeg er ikke vild med granit, men folk må selvfølgelig gøre som de vil i deres egne haver.

  @Line: Ja, jeg synes, der er ganske udmærket dyre- og insektliv i min have. Vi har også en hel masse natur rundt om haveforeningen, så det hjælper også ;-)

  SvarSlet

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...