lørdag den 25. februar 2012

Sweet as... New Zealand (del 1)


For en uge siden kom jeg hjem efter en månedlang skøn, skøn ferie i smukke New Zealand. Jeg kan kun på det kraftigste anbefale en flugt fra vinterkolde og -mørke Danmark til varmere himmelstrøg her i januar/februar :)
NZ er så utrolig grøn, og en stor del af de hjemmehørende planter er stedsegrønne. De planter, der blomstrede, og som jeg kunne genkende fra DK, svarede til vores juli måned. 
Noget af det første, jeg stødte på, var skærmliljer, agaphantus. Jeg er er ked af at sige det; det, vi betaler for i dyre domme, voksede nærmest som ukrudt over det meste af NZ. Jeg tror dog ikke, de bliver betragtet som ukrudt, for de voksede også i store mængder i folks private haver. Kannaer - både orange, røde og gule varianter - finder man også mange steder både i haverne og i naturen, ligesom raktblomster og tigerliljer var at se mange steder.Kan I finde den nektarspisende fugl?
En anden plante, som vi kender fra vores julihave, er montbretia, som også voksede alle vegne i haver, grøftekanter, ved vandfald etc.Fennikel voksede også vildt mange steder; her i skøn kombination med montbretia og skærmlilje:

Dette smukke, blomstrende træ så jeg kun et enkelt sted, nemlig i en have i Auckland. Jeg kan huske, at jeg også så det på Australiens østkyst i 1997.

Denne plante hedder "flax" på engelsk. Som jeg forstod det, blomstrer den kun hver 4.-5. år, og i år var så blomstringsår. De fleste steder var den afblomstret og stod med frøstande, men et enkelt sted så jeg den med endnu lidt farve i blomsten, nemlig mørk rød.


Stor, smuk magnolie på Blue Duck Station på nordøen:


Jeg slutter dette indlæg af med billeder af "New Zealand christmas tree". Det stod ved stranden i Kaukouri på sydøen, og da det blæste en del, lykkedes det mig ikke at få skarpe close-up billeder af blomsten:


Der er mange flere new zealandske vækster at fortælle om, men for at dette indlæg ikke skal blive alt for langt, gemmer jeg dem til senere indlæg. Jeg kan dog allerede nu afsløre, at de bl.a. vil komme til at handle om bregner, alpine vækster, regnskov og bjerglandskaber.

10 kommentarer:

 1. Spændende, tak for turen til New Zealand, jeg har hørt om mange, som er begejstret for landet, det forstår jeg bedre efter at have set dine billeder. Tak for det.
  Kh
  Lisbeth

  SvarSlet
 2. Tak for kigget på dine skønne billeder.
  Ja - det er ikke for ingen ting at folk forelsker sig i New Zealand, og det bliver kaldt verdens smukkeste sted. Vi har været dér for nogle år siden, og vi er simpelthen solgt for livet tror jeg. Vi skal bestemt tilbage dertil - jo før jo bedre.
  Mange hilsner fra Susan

  SvarSlet
 3. Dejlige billeder - der kunne jeg godt tænke mig at tilbringe nogen tid! God søndag! Vh. Helle

  SvarSlet
 4. Lotte hvor fantastisk. man kan godt lige få en snert af: "velkommen klimaforandringer", hæhæ så kunne vi også få alle de fantastiske planter. Nej - det ser helt vildt dejligt ud!
  kh.
  Bettina

  SvarSlet
 5. Hvor må det være skønt at have sådan en lang ferie down under.
  Tak for dejlige billeder.

  SvarSlet
 6. New Zealand er bestemt et besøg værd; her er noget for enhver interesse. Det er så dejligt at få alt det grønne "ind gennem øjnene", når man ankommer fra vores vinterbare landskab. Down under (som jo egentlig er Australien ;-)) er skønt med skøn på :)

  SvarSlet
 7. Hello Achillea,
  Happy to meet you!
  Alice
  aka Alice's Garden Travel Buzz

  SvarSlet
 8. Wow - det ser da helt, helt fantastisk ud !!! Det må have været en oplevelse for livet.

  Kh. Marlene

  SvarSlet
 9. Hvor er det bare smukt. Du må have slidt slæbespor på udløserknappen med alle de fantastiske indtryk.

  SvarSlet
 10. Ahh, ja, det var en skøn, skøn oplevelse og ja, jeg har masser af foto med hjem :)

  SvarSlet

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...